Composteerbare verpakking

Afval vermijden is belangrijk. Met het starten van een eigen zaak in afhaalmaaltijden wil ik niet zomaar de afvalberg nog groter maken.
Ik kies bewust voor composteerbare wegwerpverpakkingen, gemaakt van planten en niet van plastic.
Bestel je een schotel voor meerdere personen? Vanaf 2 personen maak ik op vraag jullie bestelling klaar in een grote glazen schotel. Geef dit zeker mee in de opmerkingen als je dit wenst. Zo kunnen jullie gezellig samen aan tafel! Bij afhaling vraag ik hier een waarborg van 10 euro voor, die je uiteraard terug krijgt wanneer je me de schotel terugbezorgt of inruilt bij een volgende bestelling. Dankzij deze leeggoed-formule spaar zowel jij als ik heel wat afval uit.
Welke verpakkingen gebruik ik?
De wegwerpverpakkingen voor de op te warmen gerechten zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van Bagasse (gerecycleerd suikerriet). Ze zijn microgolf-, oven- en diepvriezerbestendig. De deksels zien er uit als kunststof maar zijn ook biologisch afbreekbaar en gemaakt in PLA (natuurlijk zetmeel van maïs). Opgelet: de bijhorende transparante PLA-deksels zijn niet hittebestendig.
Ook de soepbekers zijn composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Ze zijn vervaardigd uit hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. De bekers zijn vervaardigd van FSC gecertificeerd hout, afkomstig van verantwoord bosbeheer. De bekers worden vochtbestendig gemaakt door een natuurlijke zetmeel coating op basis van PLA. Zowel de bekers als de bijbehorende niet-doorschijnende CPLA-deksels zijn hittebestendig.
De wegwerpverpakkingen voor de koude gerechten zien er uit als kunststof maar zijn ook biologisch afbreekbaar en gemaakt in PLA (natuurlijk zetmeel van maïs). Deze transparante potjes zijn niet hittebestendig.
Wat doen met de verpakking na gebruik?
Opgelet: deze verpakkingen horen na gebruik in de gewone vuilbak van restafval, niet in je GFT-bak. De industriële composteringsinstallaties waar je GFT-afval naartoe gaat, zijn vandaag niet uitgerust om deze biologisch afbreekbare verpakking te verwerken. Het Vlaamse Gewest stimuleert de industriële verwerking van GFT-afval, maar wil geen composteerbare verpakkingen meenemen in het GFT-afval. De vrees heerst dat sorteerfouten het - nu nauwelijks verontreinigde - GFT-afval vervuilen. Bovendien gebruiken de meeste composteringsinstallaties afzeving als voorbehandeling, wat de meeste composteerbare verpakkingen vooraf verwijdert. Hierdoor schiet men aan het doel voorbij.
Heb je zelf een composthoop? Dan kan je deze composteerbare verpakkingen gemaakt van planten daar wel kwijt.